Vadételek
Vaddisznó erõleves HOZZÁVALÓK: |
Az alaposan megmosott húst és csontot feldaraboljuk, rövid ideig hideg vízben áztatjuk, hogy a vér kiázzon, majd a fõzõedénybe tesszük a zöldségekkel együtt. Ráöntünk kb 2 liter vizet, úgy, hogy a húst ellepje. Sóval, szemes borssal fûszerezzük, hozzáadjuk a kettévágott vöröshagymát. Lassú tûzön fõzzük, idõnként szûrõkanállal a habot leszedjük. Amikor a hús megpuhult kivesszük a levesbõl, húsdarálón ledaráljuk és visszatesszük a levesbe. Gyakori keverés mellett még 40–50 percet fõzzük. Végül leszûrjük a levest és szükség esetén még sóval ízesítjük. Egyszemélyes csészékben tálaljuk, forrón, tetejét megszórjuk apróra vágott lestyánlevéllel. Betétként vagy melléadjuk a kockára vágott fõtt répát. |
Vaddisznószelet gombával, zöldségekkel HOZZÁVALÓK: |
A karajt kicsontozva 1 cm vastag szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk és besózzuk. A füstölt szalonnát nagyon apró kockára vágjuk, zsírját kiolvasztjuk, belereszeljük a hagymát és megdinszteljük. A hússzeletek mindkét oldalát ezen a hagymás zsíron elõsütjük. Sütés közben megízesítjük a fûszerkeverékkel és a rózsaborssal. Sûrûn forgatva majdnem készre sütjük. A sárgarépát vékony csíkokra vágjuk, a gombát beáztatjuk és felszeleteljük (az áztató levet félretesszük). Elõkészítjük a zöldborsót. A zöldségeket egyenletesen a húsra teritjük, tetejére a gomba kerüljön, lestyánnal és delikáttal ízesítjük. Mindent puhára párolunk, de nem keverjük meg csak az edényt mozgatjuk. A tejfölt összekeverjük a liszttel és a zöldséges húsra öntjük. A gomba levével hígíthatjuk, jól összeforraljuk. |
Fokhagymás, fûszeres bundás hús HOZZÁVALÓK: |
A hússzeleteket kissé kiklopfoljuk és besózzuk. Mikor kiengedte a levét megszórjuk a fûszerkeverékkel, amit elõre összekeverünk (bors, bazsalikom, kakukkfû). Közben elkészítjük a bundázáshoz a palacsintatésztát. A 2 tojást liszttel, tejjel simára keverjük, sûrûbb legyen mint a hagyományos palacsintatészta. Ízesítésre sót, borsot, szerecsendiót, zúzott fokhagymát, zellerlevelet használunk. |
Húsos zöldségtál kínai ízesítõkkel HOZZÁVALÓK: |
A kicsontozott gerincet 2 cm-es kockákra vágjuk. A kínai wokot vagy egy mélyebb sütõedényt felforrósítjuk, beleöntjük az olajat és egyenként a húskockákat. Sütõlapáttal, gyors mozdulatokkal forgatjuk, hogy minden oldala piruljon. |
Borzas vaddisznószelet HOZZÁVALÓK: |
A karajt felszeleteljük, húsverõvel kissé ellapítjuk és besózzuk. Tojásból, lisztbõl, tej hozzáadásával sûrû palacsintatésztát készítünk, amelybe nyers reszelt burgonyát teszünk. Ízesítjük sóval, borssal, õrölt szerecsendióval. A hússzeleteket lisztbe majd a palacsintatésztába mártjuk, és forró olajban szép pirosra sütjük. Még forrón megszórjuk reszelt sajttal, melléadunk tejfölmártást. A tejfölbe keverünk 2 gerezd fokhagymát amit nyomón átpréselünk, fehérborssal, delikáttal izesitjük. |
Sárgadinnyés vadmalac HOZZÁVALÓK: |
A húst felszeleteljük, gyengén kiklopfoljuk. Az olajat felforrósítjuk és a hús mindkét oldalát néhány perc alatt pirosra sütjük. Közben összekeverjük a fûszereket (a tejföl kivételével) a fokhagymát összezúzzuk és a többi hozzávalóval jól elkeverjük. A sült szeleteket a sütõedény alján elrendezzük és a fûszeres keveréket ráöntjük. Lassú tûzön, lefedve puhára pároljuk. A szeleteket kiszedjük és melegen tartjuk. A sárgadinnye húsából kiszúró vagy kávéskanál segítségével kis gömböket formázunk, ezeket beletesszük a húsmártásába. A leesõ darabkákat összeturmixoljuk és azt is hozzáadjuk majd kb. 2-3 percig forraljuk. Ekkor ízesitjük tejföllel és egy kevés fahéjjal. A mártást a húsra öntjük, a maradék dinnyét kis szeletekben mellétesszük. |