Az igaz vadász tízparancsolata

  1. Ismerd meg, és óvd a természetet, mely nemcsak életünk kerete, de a sokszínû földi élet, benne az emberi faj fennmaradásának elõfeltétele.
  2. Szeresd és tiszteld az élet minden formáját - ismerd el és tedd életed vezérlõ csillagává a vadon élõ állatok méltóságának elvét.
  3. A vadász nem válhat gyilkossá. A vadász a vadon élõ, vadászható állatok “kertésze”, akinek a kezében a puska nem gyilkos fegyver, hanem szerszám, amellyel megakadályozza a túlszaporodást, eltávolítja az adott állományba nem illõ egyedeket és amellyel birtokba veszi az “érett gyümölcsöket”.
  4. A vadászat nemcsak szenvedély, sport és gazdasági ágazat, hanem szakma, sõt tudomány is, az igaz vadász élete éppen ezért folyamatos ismeretgyûjtés és tanulás.
  5. Adj esélyt a vadnak! A vad nem ellenséged, a vadászat nem háború. A legmodernebb technikai eszközök alkalmazása bérgyilkossá zülleszt.
  6. Tanúsíts önmérsékletet! A vadászat élménygazdagsága és szépsége nem az elejtett vadak mennyiségétõl függ.
  7. A biztonság mindennél elõbbre való. Az önfegyelemnek korlátoznia kell a szenvedélyt. Nincs jogod másokat veszélyeztetni!
  8. A vad halála ünnep és gyász. Add meg az elejtett vadnak járó tiszteletet, ismerd meg és ápold a vadászat nemes kulturális hagyományait.
  9. Magánemberként is éld az igaz vadászok életét: légy mértéktartó és fegyelmezett. Ne adj okot arra, hogy a vadászellenes érzelmek felerõsödjenek.
  10. Minden állat és természetbarátot, a természet és környezetvédelem minden hivatásos és önkéntes munkatársát tekintsd szövetségesednek. Tiszteld — és ha lehet, segítsd is — a vadászterületeden gazdálkodók munkáját.